V75 körs allt oftare utanför våra svenska travbanor

Nu på lördag är det dags igen för V75, vilket vi i Sverige är vana med vid det här laget – att spelformen körs på just lördagar. Visst, ibland förekommer V75 på andra speldagar men det hör inte till vardagen. Hur som helst, det är inte det som är själva nyheten – det är att travet på lördag kommer att avgöras på Momarken travbana, i Norge.

V75 tenderar mer och mer att närma oss våra nordiska grannar, att vi tävlar mot våra grannar är inte helt främmande för oss då vi ofta har våra grannar från Finland, Norge och Danmark på besök på V75 i Sverige. Men att travet flyttar utom Sverige är en företeelse som inte varit lika frekvent tidigare. För att publicera lite data så kördes V75-premiären i år (2012) på Vermo, som är Finlands national travbana – likt solvalla i Sverige och nu stundar V75 på Momarken i Norge – någon som ser ett mönster här, 20% av omgångarna av de inledande omgångarna 2012 ligger utom vårt land?

Det finns en baksida med detta och det är att vi flyttar ut travet från Sverige, var travtävlingarna skulle kunnat avgöras på våra mindre travbanor ute i landet. Våra mindre travbanor är i stort behov av att V75 som spel körs på deras banor då det lockar så mycket mer publik, och publik är lika med intäkter. Ju mer spelet integreras med våra nordiska grannar så kommer spelet med stor sannolikhet att flyttas från våra mindre banor. Detta på bekostnad av att ATG vill hitta fler spelare? Vi vet ju att ATG är på framfart med tanke på debaclet “Vinnarfesten” där man ville göra travet till underhållning för att locka nya spelare.

Det körs ca 55 st V75 tävlingar årligen då det körs varje vecka (ofast lördag) samt några extra insatta omgångar. Jag vill slå ett slag för att behålla dessa tävlingarna inom Sverige och att man istället flyttar på V86 som avgörs på Solvalla varje vecka. Det är ett spel som våra grannar inte har idag så det skulle kanske locka ännu mer för dem att prova på ett än svårare spel än V75.

Som spelare är det helt klart en utmaning när travet körs i Finland eller Norge då vi inte har lika stor koll på vad som händer i våra grannländer – och sett till utdelningarna om vi blickar tillbaka på Vermo 7:e Jan 2012 och Unionstraven som körts genom åren så vet vi att det är svårlösta omgångar med höga vinster, alternativt jackpot.

This entry was posted in Spel and tagged , , , . Bookmark the permalink.