Vad är en bandningsmaskin och dess användningsområden?

En bandningsmaskin används för att banda in en mängd olika saker, ofta paket och gods av alla möjliga slag. Band runt paketet är en skyddande åtgärden för att göra transporten av godset mer säkert. Har man många paket att banda in skulle det dock krävas ofantligt mycket tid och energi att banda in alla för hand. Det är där en bandningsmaskin kommer till användning.

En stor besparare

Om en uppgift tar tid att utföra, som till exempel att banda in paket, är det något som även kostar pengar för företaget. Att köpa in en maskin till en viss inköpskostnad är betydligt mer ekonomiskt än att låta anställda på företaget gör det för hand. Dessutom finns en mycket liten risk för driftstörningar och andra problem med paketeringen om maskinen underhålls och sköts om på rätt sätt.

Säkrar även stora paket

Det är inte bara mindre paket och tidningsbuntar som en bandningsmaskin kan användas till. Plastbandning med så kallat PET-band, som är tillverkade av polyester, kan man säkra även stora pallar och varor, då dessa band tål en vikt på upp till fem ton. De band som används för tidningsbuntar och andra lättare paket kallas för PP-band och klarar av en betydligt lägre vikt än så.

Hel- och halvautomatiska bandningsmaskiner

I princip finns det två olika typer av bandningsmaskiner – halvautomatiska och helautomatiska. Har man en stor produktionssal med stora mängder paket som ska paketeras kan det vara en fördel att ha en helautomatisk bandningsmaskin. Det gäller dock att paketen liknar varandra i hög grad, annars kan en halvautomatisk maskin vara ett bättre val.

bild på en bandningsmaskinDet är när du har en lite mindre mängd paket i olika former och storlekar som en halvautomatisk badningsmaskin kan passa bättre. Du har då större möjligheter att gå in i produktionen och göra fler manuella justeringar. Med en helautomatisk bandningsmaskin är detta mer omständligt och tidskrävande.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.