Blancolån – Låna pengar utan säkerhet

När man behöver låna pengar så är ett så kallat blancolån väldigt lockande att ta. Ett sådant lån innebär att man lånar pengar utan någon säkerhet överhuvudtaget. Jämför man med bolån (där bostaden fungerar som säkerhet) eller billån (där bilen fungerar som säkerhet) så tar banken eller låneinstitutet en större risk när dem väljer att låna ut pengar till dig.

Detta innebär i sin tur att räntan garanterat kommer att vara högre. Det är den största nackdelen, men genom att jämföra olika banker och låneinstitut innan du agerar så kan du faktiskt tjäna uppemot några tusenlappar i längden!

Varför väljer man att låna pengar utan säkerhet ?

Den allra vanligaste orsaken är när man ska konsumera något nytt. Din TV har kanske precis gått sönder och du behöver en ny. Men du vill inte gå och köpa en “vanlig” TV utan en riktig “värsting” TV som kostar uppemot en 15.000-20.000 kr. Då kan ett blancolån som för övrigt också kallas för privatlån vara en bra idè.

Med tanke på att du inte behöver låna en så stor summa så kommer du kunna betala tillbaka hyfsat snabbt men räntan kommer som sagt bli högre än om du hade lånat med någon form av säkerhet.

En annan vanlig orsak, som har blivit mer populär på de senaste åren, är att om man har många små lån på t.ex 5000-10.000 så kan man “baka” in alla dessa i ett blancolån. Detta kan vara en väldigt bra idè då man får bättre koll på både sin egen ekonomi och även vad man faktiskt går och betalar till varje månad.

Vilka krav ställs för att jag ska kunna få ett blancolån beviljat ?

Först och främst måste du vara över 18 år. Hos vissa lånegivare måste du till och med vara 20 år för att få låna. Men 18 är mest vanligt.

Du behöver även vara folkbokförd i Sverige. Många som precis har flyttat hit behöver ofta, av olika anledningar, ta ett lån för att klara sig i början. Då gäller det att göra sitt för att skynda på folkbokföringsprocessen.

Det tredje och sista du behöver är en årsinkomst som sträcker sig över 50.000 kr. Detta är minimum summan och ska du t.ex låna uppemot 200.000-300.000 kr så kan det behövas en högre årsinkomst beroende på var du väljer att låna dina pengar.

This entry was posted in Allmänt and tagged , . Bookmark the permalink.