Städtjänster för RUT-avdrag

Få hjälp med hemstädning en gång i veckan eller flyttstädningen utförd när du byter bostad. Det finns en mängd städtjänster som kan användas med rut-avdrag. Dessa är de vanligaste. 

Hemstädning – Överlägset störst

Redan innan rut-avdraget infördes handlade diskussionen främst om hemstädning och hur avdraget skulle påverka marknaden för denna städtjänst. När avdraget sedan infördes var det snabbt hemstädning som stod för största delen gällande detta avdrag. Det är en plats som städtjänsten varit ohotad etta på sedan dess.

I en sammanställning över utförda rut-tjänster år 2017 stod hemstädning för 7427 miljoner kronor. Det kan jämföras med nummer två på listan, trädgårdstjänster, på 1501 miljoner. Det som däremot inte framgår i statistiken är vad som räknas som hemstädning. Till stor sannolikhet menas all städning av hemmet vilket därmed även innefattar flyttstädning, fönsterputs med mera. Det finns däremot statistik som ställer dessa olika städtjänster mot varandra och även där är hemstädning den tjänst som beställs mest. Detta både i antal gånger per person samt i total summa per år.

Flyttstädning – Inte lika ofta

När man benar ut statistiken kring städtjänster inom rut-avdraget kommer flyttstädning högt på listan. Det är otroligt enkelt att beställa denna städtjänst för att förenkla en stressig flyttdag. Orsaken att flyttstädning hamnar långt efter hemstädning är däremot att det inte sker lika regelbundet. Hemstädning beställs exempelvis en gång i veckan medan flyttstädning enbart vid flytt.

Städa i trädgården – På stark frammarsch

Mellan 2016 och 2017 ökande efterfrågan på hemstädning med 11%. En betydligt större ökning gick att se på trädgårdsskötsel. Här var ökningen totalt 50%. Det är en bred tjänst som kan innebära allt från att gräset blir klippt till att skräp, grenar, löv och annat städas bort. I korthet – att hålla trädgården fin.

Har du rätt till rut?

Du kan enkelt kontrollera om du har rätt till rut-avdrag eller om hela avdraget redan utnyttjats under året. Gå in på Skatteverket.se och logga därefter in med Bank-ID. Klicka dig vidare till rot/rut där summan av årets avdrag går att se.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.