Guide till Dubrovnik

Med sin drygt 2 300 år gamla och stolta historia så har Dubrovnik verkligen något att erbjuda alla sina besökare. Mer än enbart bad och sol, alltså – det finns nämligen hela tiden något nytt att upptäcka bakom nästan varje gathörn.

Dubrovnik grundades redan 300 år före vår tideräkning tog sin början. Den ursprungliga bofasta befolkningen i det som vi idag kallar för Dubrovnik bestod av romerska flyktingar som tog sin tillflykt till området runt en smal bäckfåra som ledde ut till en halvö vid
Adriatiska havet. Denna bäckfåra fylldes igen och utgör idag huvudgatan Stradun i Dubrovnik.

Ta en promenad utmed det historiskt intressanta Ströget i Dubrovniks gamla stadsdelar, njut av den vackra arkitekturen eller låt dig hänföras av den enastående utsikten över det milsvida och böljande Adriatiska havet från den imponerande stadsmuren.

En annan av Dubrovniks allra främsta sevärdheter – ett av de “måsten” som du inte får missa – är utan tvivel Sponzapalatset. Detta magnifika palats började byggas 1516 och stod klart 1522. Sponzapalatset minner om republiken Dubrovniks storhetstid.

Ta en promenad utmed det historiskt intressanta Ströget i Dubrovniks gamla stadsdelar, njut av den vackra arkitekturen eller låt dig hänföras av den enastående utsikten över det milsvida och böljande Adriatiska havet från den imponerande stadsmuren.

Gundliceva är marknadsplatsen i Gamla stan. Den har haft sina toppar och dalgångar men behåller fortfarande sitt grepp om turisterna som ett exotiskt och kanske något annorlunda ställe dit man främst beger sig för att köpa billiga grönsaker. Dubrovniks egen specialitet säljs här: torkade apelsinskivor som bokstavligt talat har blivit dränkta i socker. Men även övrig frukt och grönsaker går åt som smör i solsken. Torkade fikon är en annan mycket populär vara som säljs just här.

I Dubrovnik lgiger Kroatiens största och dessutom allra mest berömda tillverkare av choklad: Kras. Detta är ett eldorado för alla glada gottegrisar. Fabriken har varit igång sedan 1911. Här kan du köpa dina resväskor proppfulla med allsköns gotteligottgott såsom praliner, chokladkakor och annat i den smakrika kakaons fåra.

Här finns även hur många bra och trevliga restauranger där du kan äta och dricka både gott och billigt. Det faktum att Dubrovnik är en kustnära stad avspeglar sig ofta i restaurangernas menyer där fisk och skaldjur intar en central plats.

För att sammanfatta: Dubrovnik är ett utmärkt resmål för den som vill ha sol och bad, men staden bjuder på mycket mer än så: kultur, historiska miljöer, och god mat och dryck. Detta gör att staden passar både för kortare weekendresor och veckolånga solsemestrar. Enklast är att ta flyg till Dubrovnik, t.ex. med SAS och Lufthansa. Staden ligger faktiskt inte speciellt långt bort, vilket gör att restiden bara är ett par timmar.

This entry was posted in Resor and tagged , . Bookmark the permalink.