Växthus för nybörjaren

Många tror att ett växthus enbart är för proffsodlaren. Att man som nybörjare kring odling gör bättre i att hålla sig till att odla på friland eller krukväxter i fönstret.

Men det är snarare tvärtom. Eftersom många växter trivs bättre i växthus än på friland så har nybörjarodlaren verkligen nytta av ett växthus. Visst måste man vara noga med att vattna och vädra men med automatiska fönsteröppnare till växthuset är det riktigt smidigt och det finns även automatisk droppbevattning man kan sätta in om man inte vill vattna med slang eller vattenkanna.

Man kan också välja bland många fler växter att odla med ett växthus eftersom vissa växter som tomat och gurka inte växer lika bra utomhus som i växthuset och kan vara svåra för nybörjaren att odla utomhus om det är traditionella sorter som odlas.

Med ett växthus kan man också pyssla i trädgården dagar då det regnar eller blåser då man är skyddad i sitt växthus och kan pyssla med växterna eller t.o.m. ta sig en fika eller läsa en bok i växthuset medans regnet öser ner utanför.

Så frågan är bara vilket växthus man ska välja. Funktionsmässigt blir det inte så stor skillnad oavsett vilket växthus man väljer. Man kan ha glas, kanalplast eller t.o.m. plexiglas i sitt växthus med bra resultat utan det är mest en fråga om smak och vad man tänkt använda växthuset till.
Vill man ha det som ett lusthus kanske man väljer ett sexkantigt växthus och om man bara ska odla kanske det blir ett tunnelväxthus som kan förlängas i sektioner till önskad längd.

This entry was posted in Natur och fritid. Bookmark the permalink.