Manschettknappar ett modernt herrsmycke?

Man tror att de började användas på 1800 talet. I en modern strikt herrklädsel så är det ett av få accepterade inslag av herrsmycken. Men även vissa damblusar, och till folkdräkter används manschettknappar, vilka i äldre språkbruk kallades “länkknappar”. Manschett (av franska manchette, diminutiv av manche = ärm), garnityr (linning, kant), som avslutar ärmen på en skjorta Manschetten används i ordet manschettyrke om arbeten som inte kräver kroppsarbete (tjänstemän, akademiker, etc.)

Idag tillverkas de oftast i ädla metaller som guld eller silver med emalj eller gravyr. Bär man manschettknappar i någon ädelmetall skall dessa matcha eventuella andra accessoarer såsom exempelvis slipsklämma (slipsnål), klockkedja eller – till frack och smoking – bröstknappar. På senare år har utbudet ökat markant, då med roliga motiv eller personliga texter (namnsmycken), monogram eller budskap. Manschettknapparna designas ofta för att visa vem bäraren är, T.ex. genom att gravera symboler, familjevapen, företags loggotyper eller med eget namn eller barnnamn.  Detta smycke är nog ett av få som accepteras även av män som inte normalt bär smycken. Så den perfekta presenten till alla män, gammal som ung. Ett smycke för en modern man.

Skjortor som skall ha manschettknappar knäpper men inte som skjortor med vanlig knapp. Utan man knäpper manschetterna insida mot insida. Manschettknapparna har en länk mellan fram och bakstycket som är lätt böjd. Den skall placeras så att den böjer sig från armen, då sitter den på snyggast sätt mot tyget. Manschettknappar är ett parvis sammanhörande herrsmycke som skall hålla ihop skjortärmen på ett snyggt sätt. Manschettknappar används i skjorta med dubbelvikt manschett, men funkar även i enkelvikt manschett med extra knapphål.

Slipsnål är idag en mer ovanlig detalj i den strikta herrklädseln, men mycket praktisk. Så den kommer nog alltid ha en plats hos många män. Slipsnålen skall bäras mitt på slipsen och innesluta både den breda delen och den smala. Då gör slipsnålen sitt, det vill säga att hålla den smala delen på plats. Pricken över i:t är om en slipsnål bärs tillsammans med manschettknappars och dessa matcha varandra i utseende och material. Även slipsnålen går att få med olika gravyrer och loggor för att bli mer personliga.

 

This entry was posted in Kläder och mode. Bookmark the permalink.