Industrihistoria i Norrköping

Norrköping är en vacker stad som ligger belägen i Östergötland längst in i Bråviken och delas av Motala ström (som drev många kvarnar i stadens tidigare historia). Som svenskt turistmål är absolut Norrköping värd att resa till, här finns många sevärdheter samt kulturupplevelser och vi i tänkte lyfta fram två tips på saker du kan titta närmare på under ditt besök i Norrköping. Allt i industrihistorisk tappning.

Hälsa på Louis de Geer

Det var under 1600-talet som staden fick sitt verkliga genombrott och växte snabbt. Tack vare den holländske industrimannen Louis de Geer som fått nys om de svenska investeringsmöjligheterna anlade svenska industrier som tillverkade bla papper och vapen. Mycket av arbetskraften hämtades från Liegé för vallonernas smideskunskap. Idag bär konserthuset i Norrköping namnet Louis de Geer, och det finns även en staty på Gamla Torget skapad av Carl Milles.

Arbetets Museum

Mitt i Motala Ström står en byggnad som uppfördes i början på 1900-talet och som i folkmun kallas för strykjärnet, vilken numer är ett byggnadsminne staden kan stoltsera med. Namnet kommer efter husets form som är sjukantigt och liknar ett strykjärn, det var brist på lämplig mark att bygga på som gav huset dess form. Det var på uppdrag av Holmen som fastigheten uppfördes för textilindustrin.

Här finner du idag Arbetets Museum som visar historiska epoker om arbete och arbetsliv i det svenska samhället. Det är intressant att se hur villkoren för vardag och arbete kunde se ut.

Om du vill veta mer och planera din resa till staden rekommender vi den här sidan för billiga hotell i Norrköping.

This entry was posted in Resor and tagged . Bookmark the permalink.