Hur kläder påverkar den värld vi lever i

Kläder är en faktor som blir allt mer viktig ur många olika synvinklar. Inte bara förvärras miljön av alla dem kläder vi årligen tillverkar, utan också påverkar kläderna även oss själva positivt och negativt beroende vart vi befinner oss i ledet.

För att börja med miljön. Kläder än någonting vi givetvis behöver ha på oss för att inte få sjukdomar genom kyla eller värme. På så sätt är det en väldigt viktig detalj i vårt liv. Däremot finns det en uppsjö med kläder som egentligen vara tillverkade på grund av ett enda syfte, som inte är positivt, utan negativt ur den synen att dem används endast vid tillfällen för att göra oss snyggare. Nu är det inget fel alls i att erkänna kläder använder du på grund av den främsta anledningen att du tycker dem är snygga och det kan du fortsätta tycka utan att egentligen sätta miljön i någon sorts fara. Däremot är det viktigt att förstå det finns val du kan göra för att leda miljön åt rätt riktning igen.

Ekologiska kläder är det främsta exemplet på detta. Någonting häpnadsväckande är att endast ett par procent av all den bomull som framställs i bomullsländer som Indien, Egypten och Kina är ekologisk. Det vill säga att de resterande 90+ procenten är framställt genom metoder där det används bekämpningsmedel för att påskynda processen. Inte bara påskyndar den framställningen utan den försämrar miljön och sätter arbetarna i fara som jobbar på industrierna. Detta är verkligen ingen plats en människa vill vistas om denne visste om hur illa faktiskt det var.

Det är väldigt enkelt att snöa in på hur hemskt mycket är när det gäller miljön och glömma uppmuntra personer som faktiskt tar denna tanke i omsorg när den tillverkar nya sorters kläder. Ett ypperligt bra exempel på ett klädesplagg som fått mycket uppmärksamhet de senaste tre till fyra åren är One Piece sparkdräkt. Det som gör denna speciell är att det ser ut som en sparkdräkt för vuxna. One Piece har långa ben och vida armar och det finns verkligen utrymme för alla sorts personer i denna heldress utan några som helst problem. Det som gör det extra roligt om man ska dra en parallell till miljön och denna dräkt är att en del One Piece dräkter har valt att tillverka sina tyg i ekologiska tyger. Detta gör givetvis att vissa dräkter är lite dyrare än andra men i det långa loppet är det dessa innovationer som är viktiga för att ett samhälle ska gå framåt. Även om stegen kan kännas små är dem bättre än ingenting i dagsläget.

Förutom att miljön påverkas, påverkas även oss människor. Vi blir allt mer beroende av vissa sorters kläder beroende vilken grupp vi tillhör. Är vi hårdrockare vill vi ha svarta kläder och är vi med en grupp som har lite finare kläder vill vi gärna också ha lite finare kläder. Vi anpassar oss själva genom hur miljön kring oss ser ut. Samtidigt som detta kanske ses som någonting positivt att allt fler blir intresserade av mode kan det också bli en tyngd hos en del som inte alls har dem resursers som behövs för att handla det dyraste.

Det finns problem i detta och det är ingen man ska skjuta under stolen med. Det är viktigt att uppmärksamma det hela för att allt fler människor ska få en bättre uppfattning om hur andra personer runt om i världen faktiskt har det. En intressant sak är att ett fattigt barn oberoende vart den befinner sig runt om i världen kan klara sig på endast 500 kronor om året på kläder utan några som helst problem. Kan detta barn klara sig på så lite pengar om man ser till ett år tror vi att det finns möjlighet för många att idag ha råd att tänka om för att sedan kunna handla ekologiska kläder.

 

This entry was posted in Kläder och mode. Bookmark the permalink.