Hur fungerar ett IP nummer?

nät med noderAlla datorer som kopplar upp sig mot ett nätverk har en unik IP adress eller nummer som gör att man kan identifiera datorn på nätverket. Ett IP nummer  kan man sätta statiskt på en dator eller så får datorn automatiskt ett IP nummer då den kopplar upp sig genom en router. Tack vare att varje dator har en unik IP adress då den är ute på Internet kan datorer ansluta mot varandra och kommunicera genom olika programvaror. IP adresser används också för att komma åt en hemsida genom hemsidans domänadress. När man anger en webbadress i sin webbläsare så kommer en DNS-server att översätta domännamnet till en IP adress som webbläsaren sedan hänvisas till. Utan den unika IP adressen så kommer ingen att kunna komma fram till en hemsida genom att använda webbadressen.

Interna och externa IP adresser

Det finns två olika typer av IP adresser, dels interna IP adresser, som har ett spann på 10.0.0.0 – 10.255.255.255, 172.16.0.0 – 172.31.255.255 eller 192.168.0.0 – 192.168.255.255. Sedan finns det externa IP adresser som företag och organisationer kan beställa. Normalt brukar man få 8, 16, 32, 64 eller 128 IP adresser per företag. För större företag och Internetbolag delas oftast ut betydligt större antal IP adresser. Dessa kan sedan användas av företagets routrar då datorer går från det interna nätverket ut på Internet.

Hur identifierar man sin egen IP adress

Det finns olika sätt att ta reda på ens eget IP nummer. Normalt behöver man inte känna till sin egen IP adress för att kunna surfa på nätverket eller Internet. Men i specifika fall, exempelvis då en administratör ska ge behörighet till en VPN server, så kan det krävas att man vet datorns IP adress.

För att få fram datorns IP nummer kan man på internet gå in på sajten MittIP.nu som slår upp datorns IP adress så man får den informationen på skärmen. Man kan också öppna startmenyn i Windows och skriver CMD i sökfältet och trycker på Enter. I det svarta kommandofönstret som kommer upp skriver man sedan ipconfig. Därefter kommer man få information om bland annat datorns IP adress.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.