Bingo – tidernas spel

Bingo är ett välkänt spel i Sverige där vi under vår uppväxt följt bingolotto och suttit som klistrade i soffan på lördagar och söndagar när det populära lotteriet visats på TV. Många i Sverige tror att bingo kommer från vårt blågula land men så är inte fallet.
Bingo föddes ur de italienska lotterierna för ungefär 500 år sedan. Där var lottodragningar stort och det statliga lotteriet, il Gioco del Lotto in Italia, pågick varje lördag där italienarna fick betala en viss summa pengar och sedan fick en lott i utbyte på vilken ett antal siffror stod. I Italien är lotterier idag en helig tradition och det finns till och med TV-kanaler som endast visar lotterier!

Lotterierna spreds i Europa och snart modifierades lottospelet och formade det vi idag kallar för bingo. Det var först den franska överklassen som introducerade ”Le Lotto” vilket idag är det spel som kallas lotto. USA var sedan det land som införde bingo på spelmarknaden. Varför det blev just ”bingo” beror på att man i USA täckte för de utropade siffrorna med en böna (beano) som blev det utropsord som vinnarna ropade. Under en bingo-omgång i New York blev företagaren Edwin Lowe så upphetsad när han vann att han råkade utropa ”bingo!” istället för ”beano!”.

Bingohallar och bilbingo samt det TV-sända Bingolotto har länge varit svenskarnas förstahandsval när de ska spela bingo. Sedan internet och spelsajterna tillkom spelas bingo främst på nätet. Det är oklart hur många bingosajter det finns online men bara i Sverige finns det förmodligen ett 50-tal, kanske fler. På bingosajt.se kan du dels spela bingo men även få användbara gratistips om var du spelar bingo billigast, var du kan ta del av speciella erbjudanden och hur du ska gå till väga. Det är en oerhört bra sajt för dig med ett bingointresse.

This entry was posted in Spel and tagged . Bookmark the permalink.