Designa egna julkort på datorn

I november är det dags att planera för julkorten. Inte för att de behöver skickas iväg förrän en bit in i december utan för att man då har tid på sig att skapa mer personliga och därmed betydligt mer uppskattade kort. Att designa egna julkort på datorn är idag mycket enkelt och några förkunskaper behövs egentligen inte. Du kan också finna färdiga motiv och julkort på evykort.com.

En väg att gå är att använda sig av någon av de tjänster online för att skicka vykort som tex e-vykort.com. Du laddar då upp det kort du vill ha som julkort och väljer sedan om det ska skickas som vanligt vykort, som e-kort eller som mms (bildmeddelande till mobil).

Om du vill lägga lite mer krut på designen kan du besöka någon av de aktörer på nätet som trycker upp julkort. I likhet med exemplet ovan börjar du med att ladda upp ett foto. Sedan är det fritt fram att ”pynta” kortet med allt från tomtar och paket till granar och andra julsymboler. Därefter väljer du hur många vykort du vill ha och skickar sedan in din beställning. Därefter dröjer det sällan särskilt många dagar innan julkorten landar i din brevlåda och du kan börja skicka ut dem.

Vill du göra julkortskapandet lite mer avancerat kan du använda dig av något som kallas ”Green Screen”. Du tar då ett kort på dig själv (eller din familj) med ett grönt lakan bakom dem som är på bilden. I ett bildbehandlingsprogram, som exempelvis Photoshop, kan du sedan göra den gröna färgen genomskinlig. Därefter letar du upp en bild på den miljö som du vill att familjen ska presenteras i. Kanske byter du ut de tre vise männen mot familjen på ett klassiskt julkort. Eller varför inte lägga familjens yngsta medlem i krubban i stället för den klassiska Jesusfiguren?

För att arbeta med Green Screen behöver du ha lite mer kunskaper inom fotoredigering, men de två andra metoderna är mycket enkla och de räcker gott och väl för dig som vill göra personliga julkort i år.

julkort